Skip to content

BelView Tower 

Apartments with a view on Vienna

Quote

The dynamic shape of the building and the structured façade design — ribbon façade, loggias, individual balconies and bay windows — result from the environmental parameters of wind, sound and light incidence, as well as a differentiation of the courtyard space.”

Wolf dPrix, 2021
©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

Project info

The BelView Tower is located close to Vienna’s main train station and prominently adjacent to the Schweizergarten in the Quartier Belvedere Central. The residential tower is designed as a flowing monolithic structure of organic, amoeba-like form. The perimeter parapet bands of white, powder-coated aluminum panels that essentially wrap around the entire building contour are interrupted in certain zones according to different environmental factors, such as wind, sound, and light exposure. This generates a differentiated façade design with opaque and glazed, linear and dot-shaped balcony elements.

The 18 upper floors comprise 234 two-room and 15 three-room, rental apartments, which are particularly suitable for singles and couples. Each of the six apartment types is equipped with ceiling cooling and underfloor heating. All apartments have their own balcony or loggia offering a high quality of outdoor living with fascinating views over Vienna. In the area with limited lighting, certain parts were pivoted out of the basic shape of the building, forming metal-clad bays with adequate lighting and views. In addition, the volumetric shape of the building is structured by the formation of 3 transparent façade zones that recede floor by floor. These measures result in a formally independent building that enriches its surroundings with its iconographic presence. The exterior walls of the residential tower are designed as a plastered thermal insulation composite façade, with triple glazed fixed glazing or rotating or tilting elements as an aluminum-glass construction.

In the glazed areas, the ground floor zone consists of a post-and-beam construction or metal-clad wall panels made of anodized aluminum. An inserted vestibule marks the entrance.

Residents of the BelView Apartments can expect an in-house fitness room with professional equipment including a sauna area in the basement area. A common room with kitchen and access to the landscaped plaza invites residents to chat and share activities. With a laundromat, there’ s no need for a washing machine in the apartment, and with in-house parcel boxes including a return option, there’ s no need to go to the post office. An in-house underground parking garage ensures barrier-free access to the apartments.

The residential tower has been awarded a DGNB certificate in Gold for sustainable construction.

Project insights

©

Duccio Malagamba

Location
Vienna, Austria
Client
SIGNA Real Estate, Vienna
Gross floor area
22 417 m²
Net floor area
15 390 m²
Number of apartments
249 (234 two-room and 15 three-room apartments) 
©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

©

Duccio Malagamba

Related projects